Panoreringsövning

Om någon till äventyrs undrar hur det går med mina studier, kan jag meddela att: Jotack, det går bra. Jag ligger lite back – dels för att jag inte hann komma igång i januari då kurserna egentligen började, dels på grund av flytterier och sjukhusvistelser och ”kulturell jet-lag” eller vad man ska kalla det.

Men jag tuffar på med kursfilmerna, så gott jag hinner. Det är faktiskt fasen så mycket vilsammare för hjärnan att följa Mattias och Göran på kursfilmerna än att titta på tyskdubbade TV-filmer – så det är det jag gör på kvällarna när barnen somnat…!

Och, såsom planen var, tar jag ju ändå med mig kameran ut när vi ska nånstans. Sålunda övade jag panorering i Innocentia-parken idag. Göran Segeholms tumregel var att det går en lyckad panorering på 100 försök. Jag tog nog närmare hundrafemtio bilder (inom loppet av en svavelosande kvart, sisådär…!), och fick en 3-4 bilder som jag sparat. Fast tusan vet om någon av dem egentligen är särskilt ”lyckad” – det här är den bästa, eller åtminstone skojigaste.

Panorering är när man med kameran försöker följa sitt rörliga motiv, så att bakgrunden blir oskarp och motivet (förhållandevis) skarpt. Den oskarpa bakgrunden signalerar rörelse – och i det här fallet skulle jag väl säga rent av lite ”fart och fläkt” kanske?

Kruxet är att röra kameran jämnt, i exakt samma hastighet som motivet och dessutom i rät linje med motivets rörelse. Och dessutom försöka fokusera samtidigt… Det fordrar en simultanförmåga som jag är rädd att jag inte riktigt äger – fast det var ganska skojigt att testa och experimentera! Ska fortsätta med panoreringar den här veckan, tänker jag. Plåtar man barn har man alltid ”moving targets” att öva på – fast kanske inte alltid i så förutsägbara rörelsemönster, förstås…!

Annonser

2 Responses to Panoreringsövning

 1. Monnah skriver:

  Men vi går ju samma kurs! Jag gillar Mattias och Göran. Bra och inspirerande pedagoger, eller hur?

  • Jenny skriver:

   Aha, vad kul! Jag känner mig inte alls hemma i det digitala klassrummet/forumet – det är för stort och stökigt… Men nu vet jag ju att jag känner EN person därinne i alla fall…! *s*

   Jag har nyss sett klart andra filmen – efter flytt och grejer ligger jag lite back, och har inte riktigt hunnit bilda mig någon uppfattning än… Men jag gillar kursen, även om jag får lite prestationsångest av den – är i en period när jag tycker alla bilder jag tar blir fula och trista och dåliga… Inte riktigt läge att lägga upp bilder till begapan i ett kursforum…! *s*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: