Ett besök i byskolans F-klass

Ja, det var faktiskt en känsla av byskola – inrymd i ett gammalt hus, med trägolv och höga dörrar och gamla anor i varje skrymsle. Och 26 elever mellan 5 och 11 år. Jag tror att det är det som tilltalar mig mest – litenheten. 26 barn, tre lärare och en administratör. Svenska kyrkans kantor kommer på fredagarna och har musik. Rektorn (som för övrigt talar en förtjusande norsk dialekt med skorrande R) är en av de tre lärarna och undervisar förskoleklassen (där E ska gå), gymnastiken och tyskan. Barnen är svenska, danska och norska – några av dem kommer från blandfamiljer och har en tysk förälder.

E ville helst börja på riktigt redan idag. Jag vill att han börjar när vi varit en sväng till hos doktorn och fått klarare besked om hur käken läker och hur vi fortsätter hans behandling.

Men ändå. Undan går det. Och det är riktig skola – inte dagis längre.

X och jag får vara med ibörjan – som lite inskolning. Måndag till fredag halv nio till kvart över ett. Frivilligt fritids till kl fem, tre dagar i veckan. Lunch för €2,50 per dag. Plötsligt börjar tillvaron här i Tyskland få en struktur – och då känns det också skrämmande. Hur ska jag ha det egentligen?

Hursomhelst. Jag pratade med en mycket trevlig mamma till en dansk flicka i E’s klass, som just håller på att skolas in hon också. Hon var social och nyfiken och lätt att prata med, på alla de sätt som jag förbluffades förra veckan över att ingen av mammorna i Svenska kyrkan verkade ha något intresse av. Hon var också skitsnygg på det sätt som aktiverar en mängd fördomar om skitsnygga kvinnor, hon var klädd i dyra kläder och omsorgsfullt sminkad… Och så var hon egenföretagare, hon och hennes man tillsammans. Men båda arbetar – inte bara han. Hm. Att en sådan ”detalj” – för något får mig faktiskt att tro att det är den – kan göra en sån skillnad. Tänka sig.

Annonser

2 Responses to Ett besök i byskolans F-klass

  1. Eva o Kasper skriver:

    När ska ni till läkaren igen, då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: