Tio års Adlibris-shopping

På Facebook cirkulerar diverse applikationer, litegrand som nätversioner av gamla Starlet-test – ganska fånigt, men ibland måste man få rum att vara en smula fånig också. (Däremot blockerar jag skoningslöst alla dessa ständigt pågående Facebookspel som folk håller på med…) Häromdagen var det ett där man kunde få fram vad ens första statusmeddelande på Facebook varit – och sånt kan ju vara kul.

Jag fick fram den häpnadsväckande (?) informationen att jag gjort ett tusental uppdateringar sedan september 2008 – men det som förvånar mig är att jag vill minnas att jag hängt på Facebook längre än så. Framför allt vill jag minnas att det var i februari eller mars ungefär som jag gick med…

(För att vara en kvinna med ”lätt selektivt minne” är det kanske en märklig sak att komma ihåg, men jag kommer ihåg det för att jag suttit uppe för länge på kvällen före en pysselträff och kastat potatisar – som man gjorde på Facebook på den tiden – på vänner och bekanta, och följdaktligen under pysselträffen var ganska trött. Och jag minns den träffen tydligt, det var en av mina första efter inträdet i pyssel.net-världen – det var snöslabbigt och kallt och vi var alla sådär trötta på vintern som man brukar vara såhär års. I september är det sällan snöslask – och skulle det någon gång vara snö i september tror jag att det skulle vålla allmän förvåning snarare än leda…)

Tydligen går Facebooks statistik inte längre än 2008 – och det kan ju kännas lite i underkant, kanske.

Idag upptäckte jag att Adlibris också har en slags statistikfunktion – där man kan se sina tidiga ordrar. Den statistiken sträcker sig åtminstone så långt tillbaka som 1999, då jag (tydligen – fast det verkar rimligt) gjorde min första beställning därifrån.

Jag förvånas mest av fraktkostnaden – trettionio spänn i porto?? Jag vill minnas att man tyckte att det var överkomligt, eller rent av billigt. Idag betalar man 19 spänn om man inte orkar vänta på b-post, men om man har lite tålamod kan man välja b-post och då är frakten gratis. Tjolahopp. Inte allt var bättre förr…! (Och ja, det finns ett miljöalternativ också – fast det har jag skam till sägandes aldrig riktigt förstått grejen med. Det är b-post fast man betalar ändå – men vad de pengarna går till vet jag inte, Greenpeace kanske? Det är samma fraktbolag oavsett.)

Just nu letar jag hursomhelst efter pocketversioner av böckerna i serien om Det mörka tornet. Jorå, jag lyckades nog fastna till sist – eller komma över tröskeln, snarare. Det verkar vara en allmänt giltig tumregel att det tar ca 100 sidor att komma in i en Stephen King-bok. Det blir spännande att se om varje bok i serien kräver samma initial-insats. King är ju mest känd för tegelstensverk – men Det mörka tornet är en serie om sju böcker av rätt ordinär tjocklek. (Åtminstone de två jag har hemma nu – vi får väl se hur de kommande ser ut…)

Alla verkar inte vara utgivna i pocket ännu, men tre av dem finns åtminstone. Det ska man väl klara sig på, åtminstone i några veckor…!

PS: Och för den som är nyfiken (som jag) ser den nu gällande varukorgen ut såhär:

Det jobbiga med böcker är att det finns så många spännande…

Annonser

5 Responses to Tio års Adlibris-shopping

 1. Ellinor skriver:

  Jag försöker förtvivlat få tag på bok 3 som inte-pocket och det är helt omöjligt!

  • Jenny skriver:

   Vet du – jag misstänker att om de begränsar någon upplaga i dessa dagar, så lär det vara den inbundna. ”Alla” köper ju pocket nuförtiden. Har du kollat nät-antikvariaten? De kan ha nästan-nya böcker som inte går att få tag på på annat sätt.

 2. Linda skriver:

  Hur gick det, får du leverans till din nuvarande hemadress med AdLibris eller behöver du en mellanhand?

  • Jenny skriver:

   Nä, jag frågade snällt, men fick till svar att de inte har distributionskanaler utanför Norden. Så jag får nog tigga mellanhand vad det lider. Fast jag har inte tryckt iväg beställningen än – det är ju en lång lista och jag har så svårt för att trycka iväg fyrsiffriga beställningar… 🙂

   Vad gäller FB så jag har tänkt på den möjligheten också, så det kan nog absolut vara något sådant… Inte undra på att folk kastade kor i början – vad skulle man annars göra, typ? 😉

 3. Linda skriver:

  Förresten, det där med statistik i statusmeddelanden -i nuvarande form har de ju inte funnits förrän efter att FB gjorde om, minns inte när det var. Innan dess hade man ju bara ”wall” där man skrev mest på andras, inte så ofta på sin egen. (Eller, jag skrev på min egen först, för jag förstod inte hur den fungerade) Kanske är det därför?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: