Normalpost – och icke-normal post

Okej, gott folk – ni kan sluta klaga på svenska Posten och hur dyra de är med porto nu, för idag har jag varit på Deutsche Post och garvat läppen av mig…!

Normalportot för brev till Schweden är facila 70 €-cent. Det kan jag leva med. Men i Sverige tillkommer skrymmande-kostnad för försändelser som överstiger 3 centieters tjocklek. Här snackar vi ett kort på 10×15 cm med en något bulkig dekoration på – skulle gissa cirka 6-7 mm. Tjoff – där small de till med dubbla portot. Okej, fine – det är lite larvigt att ett pyttelitet, om än något bulligt, C6-kuvert ska klassas som ”skrymmande” och beläggas med straffporto, men okejrå.

Men sen kom asgarvet. För sen fick jag betala 2 € TILL – för att kuvertet var rött. Ska man betala normalt porto, får man hålla sig till reglementsmässigt VITA kuvert. Jag kunde riktigt höra postkassörskan, som med stort tålamod svarade på mina på bruten (för att inte säga knäckt till småflisor) tyska framstammade frågor, muttra inom sig: ”Mein Gott, hur skulle det se ut om alla började skicka brev i röda kuvert…! Verdammte Turisten, vad blir det härnäst – grüne Briefumschläger?”

Alltså – ett styck reglementsvidrigt rött, skrymmande, 7 millimeter tjockt C6-kuvert betingar alltså det facila priset 3,50 € att förmedla nach Schweden. Medan ett normaltjockt (2-3 mm) vitt C6 kostar 0,70 €. Ungefär en halv nanosekund efter att jag upptäckt att några millimeters tjocklek och ett färgglatt kuvert kostade femdubbla portot, brast jag ut i ett garv som ekade i den gamla granitsalen där postkontoret huserar. Vad annars kan man göra? 😀

Annonser

2 Responses to Normalpost – och icke-normal post

  1. Ellinor skriver:

    Det låter väldigt tyskt, om inte annat!

  2. Grannen skriver:

    Fantastiskt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: