Kurserier

Veckans (?) kursavsnitt heter svartvitt-konvertering. Photoshop är trevligt och besvärligt av precis samma skäl: för att det finns tusen sätt att göra allting på. Inte minst svartvitt-konvertering. Jag håller på att beta mig genom några av dem.

Bland annat fick jag lära mig att göra en tonad svartvit-bild (exempelvis sepia) genom att välja en färgad mittpunkt i justeringslagret Gradient map. Ni skulle bara veta vilka oändligt omständiga hemkörda varianter jag använt mig av för att göra sepiatonade bilder – så komplicerade att jag måste uppfinna hjulet varje gång, för att jag inte kommer ihåg mellan varven hur jag gjorde – och dessutom har jag nog aldrig haft så stor kontroll på exakt hur den tonade nyansen ska påverka bilden – hur stark ton, hur ljus osv.

En annan grej man får lära sig är hur de underliggande färgerna påverkar ljusbalansen i den svartvita bilden, och att man därmed med fördel fixar till färgerna före konverteringen – gör dem så rena och korrekta som möjligt. Sen kan man också göra ett Hue/Saturation-lager innan man lägger på sin Gradient map, så kan man skruva på färgerna i efterhand. Och maska fram/bort effekten på vissa områden. Tar man sen bort Gradient map-lagret, som skapar själva svartvit-konverteringen, så kan ju bilden se rätt knasig ut – men vad gör väl det, om det lyfter fram detaljer i svartvitt-bilden är det ju bara att köra…!

Jag tror att jag skulle kunna ägna HUR mycket tid åt att öva på det här som helst – och ändå inte känna att jag riktigt vet vad jag gör. Fast jag antar att kursen ändå någonstans medför att jag har lite koll på vad jag gör – och någon skags teoretisk koll på vad som borde funka. Kanske.

Annonser

6 Responses to Kurserier

 1. Carina skriver:

  Hue/saturation och gradient map blev min favorit för en slags instant B/W. Mycket behändigt.

  • Jenny skriver:

   Jag har använt gradient map för svartvitt länge (och innan dess gjorde jag bara ”läge/gråskala” – du kan ju gissa vilken lyckans dag det var när jag kom på att det gick att göra bättre…!) och jag tror att jag sett hue-tricket också – men inte så jag fattat hur fiffigt det är…! Fast jag får nog öva mer, mycket mer…! 🙂

 2. pärlbesatt skriver:

  Underbart, jag begriper inte ett skvatt!

  Från en nörd till en annan… 🙂

 3. pärlbesatt skriver:

  Min lillkråka vill inget hellre än lära sig Photoshop. Du har ju sett vad hon gör, så du kan säkert tänka dig varför o hur osv. Kom hem, liksom, och sätt upp barn-workshop! 🙂

  • Jenny skriver:

   Hihi – bra idé… Förutom att jag är en komplett värdelös pedagog! *skäms* (Men alltså – hur lillkråkig är hon egentligen? Alltså – hur gammal? Lite större än mina väl? Det kanske finns guider på Moderskeppet hon kan lära sig lite av?)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: