Att öppna Pandoras ask…

…i Photoshop-version. Det har jag gjort idag. Och den asken heter Liquify. Herregud. Photoshops verkliga magiverktyg. Dra-lite-här, ta-bort-lite-där-verktyget. Och så enkelt – larvigt enkelt! Det kommer att bli ett gift!

Jag börjar, som sagt, närma mig slutet på photoshopkursen. Eller slutet och slutet – det är en hel del kvar, men det mesta är faktiskt frivillig förkovran – som jag förvisso vill hinna med, men som inte är ett krav för att göra slutuppgiften och bli klar med kursen.

I måndags deklarerade dessutom kursledningen att i augusti stängs kursen, och den som inte gjort klart – åker ut. Det har jag full förståelse för. Det som jag tycker suger den fetaste babianballen i hela djungeln är den där idiotiska regeln som säger att om du en gång sökt, kommit in och börjat läsa en högskolekurs – så kan du aldrig söka om den. Du kan alltså aldrig säga ”fan också, det här funkar inte” (eller jo, det kan du – men då är det inom några veckor efter att man registrerat sig på kursen) – och få en ny chans senare.

Jag är glad att jag kunde få ta den här kursen nu, när jag faktiskt lyckades skaffa mig alla förutsättningar att ta den. Och det har jag ju också gjort – trots allt annat som hänt i världen omkring, så har jag ändå haft ro och utrymme i livet att lägga tillräckligt fokus på kursen.

Veckans tema är porträttretusch. Hehe. Det är nog i och för sig en av de saker jag pillat en hel del med på egen hand före kursen – som föräldrafotograf är det ju alltid kladdiga mungipor, fläckiga tröjmagar och… ”saker” i näsborrar som måste grejas bort. Och för egen del har jag ju både problemhy och – åtminstone tills för ett år sen – fasansfullt (nåja) missfärgade tänder att fixa på varenda bild. Men dagens lektion var skojig – det fanns flera tips ‘n tricks som jag inte kunde sedan förut. (Dessutom är hela fenomenet lagermasker nytt för mig – fatta hur jag har klarat mig utan att veta att de fanns…!)

Och så Liquify, dårå. Härligt, härligt – men farligt farligt. För man vill ju inte råka göra såna här grejer…! Och tanken är ju att porträttet fortfarande ska se ut som jag – även om det går att göra hur mycket som helst i Photoshop med det. Det här, till exempel. Notera att det här är mitt första försök med både Liquify och Barbie-hy-tricket – det är inte heller så våldsamt noggrant gjort, utan mer avsett att vara en övning. (Och ja, det är därför jag har överdrivit både det ena och det andra också!)

Det jobbiga med den här bilden var – som jag redan gnällt om på Facebook, ursäkta till dem av er som läser på båda ställena – att jag för första gången upptäckte hur jäkla vindögd jag är. Jag har verkligen aldrig sett det förut. Någon optiker har nämnt det – men jag har aldrig sett det. Och nu ser jag – förstås – inget annat. Fan också. Jag borde kräva skadestånd av Moderskeppet – de har krossat min illusoriska självbild för tid och evighet…!

Annonser

8 Responses to Att öppna Pandoras ask…

 1. Halldóra skriver:

  Snyggt!

  🙂

  • Jenny skriver:

   Tack! 🙂

   (Man får lära sig på kursen att INTE säga ”Tack, jag har gjort alltihop i Photoshop” – så jag säger inte det. Men… ja. Jag har ju det. ;-D )

 2. Carina skriver:

  MMMM, SNYGGT! Visst är det lite farligt att börja redigera sig själv. Jag håller med. Men vet du….den här kunskapen gör BOM:en så mycket roligare att scrappa. 😉

  • Jenny skriver:

   Ha! Tyvärr kan inget photoshop i världen hjälpa de bilder samb… maken tar av mig. De bilder jag har är de som Malin tog under en fotopromenad i slutet av 2007. Jag får helt enkelt ge fan i att åldras, så att de bilderna håller ”for life”. Eller hitta nån som tar bättre bilder än A, dårå… *himlar* 😉

   Barbie-hyn var en riktigt skojig grej – särskilt för BOM-bilder. Just hyn är ju en av mina värsta komplex – den är ju som den är. But no more…! Mohahah!

 3. pb skriver:

  Oj, shit. Vad kul det verkar!

  Min lilla säger ofta Tro inte för mycket på Photoshop, eller sönderphotoshoppad om bilder. Jag har mycket mindre koll.. Kul att läsa det här alltså. 🙂

 4. pb skriver:

  Tack för det indirekta tipset om http://photoshopdisasters.blogspot.com

 5. […] – idag har Julia Skott lekt med Photoshop ungefär som jag lekte och reflekterade för några veckor sedan – fast med ett porträtt av sig själv i halvfigur […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: