På fel plats vid fel tillfälle

Det regnade i Hamburg i natt, men när vi vaknade i morse och gjorde oss redo för avfärd mot Dänemark och Mammons tempel Legoland var det uppehåll och såg ut att kunna spricka upp och bli fint uppåt dagen. Väderkartorna bekräftade, både för Hamburg och Billund.

EN av väderkartorna stämde. Kan ni gissa vilken?

Vi hann nätt och jämnt utanför Hamburg när regnet började. Vi intalade oss att det var en av de där skurarna, och att det nog skulle bli bättre. Men ju längre norrut vår (numera tyskplåtade) Saab kom, dess mer urartade ”regnskuren” till formidabelt ösregn, så vi fick vara glada att anlända till Legoland vid halvelvatiden i förmiddags, i bara 8° och ihållande duggregn. Klockan 14 hade vi gett upp hoppet om att vädret skulle ”spricka upp”, och kröp in i ett hörn av åskådarläktaren för någon slags åkattraktion som bestod av en ombyggd industrirobot som viftade runt två fastspända personer i två minuter, till lite lagom spejsig musik. Där intog vi en spartansk måltid i halvmörkret, och så vart det med den mysiga picknicken.

Annars är Legoland en rätt trevlig ”forlystelsepark”. Det första man möter när man passerat ingången är miniatyrlandskapen uppbyggda helt i lego. Jag kunde inte riktigt släppa tanken att ”Det finns människor som har till jobb att bygga de här sakerna”. Wow.

Mina favoriter var Nyhavn, välkänd del av Köpenhamn:

och oljeplattformen:

Den påminde mig om ett jobb jag hade för många år sedan, på ett litet, litet företag som tillverkade obemannade undervattensfarkoster som används för att göra reparationsarbeten under vatten på såna där oljeriggar. Oändligt fascinerande konstruktioner – både farkosterna och riggarna. Och lika fascinerande i lego, faktiskt.

Sen upptäckte jag att jag visst varit där förut. När vi kom in i själva nöjesparken var något av det första vi såg en attraktion med kanotliknande båtar och en brant utförsfärd avslutad med ett magnifikt PLASK. Den har jag åkt förr. Den låg i Billund, det vet jag – fast på den tiden (1986) hette det Billunds sommerland eller något sådant – och hade ingenting med Lego att göra. jag var där på skolresa för att fira ett lyckligt (?) genomlevt mellanstadium. Jag vet inte hur många gånger vi åkte den där plask-historien, men jag kom ihåg den – och den var exakt likadan. Fem minuters rundfärd med båten, och sen två sekunders skrikande och plaskande nedfart – och sen var det klart!

(Lustigt (?) nog – vill jag minnas att det var ungefär samma väder när jag var där 1986…!)

Annars har vi åkt virvelvindar och piratskepp och mumiebanor och berg- och dalbana och ett annat piratskepp och guvetinteallt. Kaffet smakade kokt mjölk och skållade min tunga fast jag väntade en kvart med att ens smaka på eländet. Ärligt talat, vad är det som är så svårt med att fixa VETTIGT kaffe på såna här ställen? Jag har ingenting emot att betala, jag kan rent av acceptera att betala dyrt för kaffet – men då ska det vara bra. Inte bara beige sörja.

(När vi kom in på ”Dollys café” stod en hel, nästan orörd mugg och ångade hett på bordet där vi slog oss ner. Fler än jag som inte gillade kaffet. Fast jag pinade i mig mitt – för värmens skull.)

Det kändes ofantligt sjukt att gå tillbaka till sin tyskplåtade Saab för att åka hem igen… och då åka till Tyskland av alla ställen. Vi såg några svenska bilar på vägarna, och konstaterade (som man gör): Kolla de är svenskar! Fast de vet inte att vi är det… Det är helgalet… Jag undrar om jag någonsin kommer att vänja mig vid tanken på att vi bor här nu.

Hursomhelst – vi hann knappt över på tysk mark igen innan vi kört ifrån regnvädret. DÅ kom solen. Vi stannade för tankning och mat kanske en och en halv timme hemifrån – och även om det inte var någon nämnvärd värme i luften, så var det ljuvligt soligt – just ett sånt väder vi velat ha i Billund. Så – vi åkte till regnet, när det tydligen varit fint här hemma. På fel plats vid fel tillfälle. Fast det var rätt trevligt ändå!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: