Eurovision-cirkusen drar igång!

Vet inte om jag någonsin engagerat mig så lite i Eurovision Song Contest som i år. Hade så när missat att det börjas ikväll – och på torsdag visas spektaklet på en så obskyr kanal att vi inte ens vet om vi får in det…

Men nu sjunger Moldavien i alla fall. Jag gillar saxofonsolot, det påminner om något jag inte kan sätta fingret på… Jo, Michael Cretus Samurai, förstås! (Ja, jag har god fantasi.) Men låten i övrigt är väl rätt industriproducerat opersonlig. Låt oss hoppas att startfältet i övrigt kan bättre än så!)

Ryssland kommer dragande med en smäktande ballad, med en kille som önskar att han vore Josh Groban men inte är det. Spöar Moldavien i alla fall, men det är knappt.

Estland kör med ett märkligt koncept, som påminner om något vi sett förut, kryddat med lite Duran Duran. (Ja, jag har livlig fantasi, okej?!) Tyvärr lite för trist för att bita på mig.

Mest kreativa scenkostymer hittills vinner åtminstone Slovakien, och kör något trädinspirerat etnostuk. En låt som mycket väl skulle ha kunnat vara bra… om bara inte om hade varit. Men de sjunger på originalspråk (såvitt jag begriper, iaf) – det ger ALLTID pluspoäng!

Heja Finland! Nu snackar vi hemvävd etno med knätofsar och allt – om än inte bokstavligen, kostymerna är skirt vita och oskuldsfulla och skär sig något fruktansvärt mot de finska diftongerna… Fast originalspråk är originalspråk – ALLTID! Finland leder hittills – åtminstone i Jennys privata betting-lista, fast den är väldigt lokal…!

Lettland… Oj, hon har snott morronrocken på hotellet att sjunga i…! Fast hon påminner om Agnetha Fältskog på den tiden det begav sig, så det får väl bli stilpoäng för det då. Låten… den kan vi väl lämna okommenterad, okej?

Nejj – Serbien, vad gör ni? Ni ska ju skicka bra grejer, som Leila och Lane Moje… Inte sånt här dravel!

Bosnia & Hercegovina låter inte direkt Balkanska – men det låter inte illa heller. De lär få vara med på lördag, i alla fall. Lite epilepsi-varning på sceneriet, men… Man kan ju inte få allt här i världen, eller hur var det nu?

Polen låter faktiskt lite wow – det är ovanligt. Inte 100%, men en snygg mix av etno och P3-skval. Funkar. Belgien – ptja, funkar också. Inte det mest originella man hört, men definitivt välsjunget och välskrivet. Malta låter som Malta brukar låta – kommer säkert att stå sig bra.

Otippat välproducerat från Albanien… Kom igen katten det svänger ju! L’Albany, douze points!

Greklands låt är ett stökigt cirkusnummer – men kanske lika bra det, med tanke på ”omständigheter”. Ett stycke grekisk kultur åtminstone. Plus för etno – alltid. (Och originalspråk, icke att förglömma!)

Bästa låten och bästa rösten från Portugal på länge, bra, bra…! (Fast jag kan inte låta bli att tänka på Regina Lunds replik i Livet är en schlager: ”Du får nog waila som faan om du ska komma nån vart med den där låten…”…!)

F.Y.R. Macedonia klämmer till med en riktigt bra röjarrocklåt (nåja) – helt okej. OCH de gör det med en medelålders kostymnisse – och på originalspråk. Sorry Albanien, Makedonien snor er tolva…! (Och ordningen är återställd, när Jenny hittat sin Balkan-favvo för i år!)

Men… Vad tusan gör Robert Wells vid Vitrysslands flygel? Nåja, nu tror jag väl inte att denna opatriotiska gärning lär hjälpa så mycket, för det här var en av de tristaste låtarna ikväll. (Eller – att spöa skiten ur Sverige är inte ens nån konst i år, det grejar till och med Moldavien…) Plus för apsnygga kostymer och scenuppställning. Minus för fjärilsvingarna…!

Islands bidrag är faktiskt ett av de få jag sett i förväg – en ofantligt skum video, men tjejen kan ju sjunga åtminstone. Något repetitiv, men hallå – sen när är det en ovanlighet i den här tävlingen…? Jag gillar den – även om den på intet sätt hotar Makedoniens tolva…!

Sisådärja, ingen inför-sågning i år – men väl en simultanskriven ESC-rapport. Det vore väl inte riktigt jag annars – eller? 😉

Annonser

4 Responses to Eurovision-cirkusen drar igång!

 1. ryssen skriver:

  haha, era rasistiska hycklare, nu får ni bara lida av svartsjuka, för vi är redan i finalen och det är våran ryska låt dess refräng man i mängder laddar nu ner såsom en rington, vilket Sverige kommer aldrig mer att nå.
  Visst är Nalitj både ny Demis Russos samt ny Benny Andersson, medan eran röstlösa anorexiska princessa får stanna okänd.

  • Jenny skriver:

   Om du nu hade kunnat läsa hade du fattat att jag redan skrivit att jag tycker den svenska låten suger och aldrig i helvetet kommer att gå till final. Så tack för att du slår in öppna dörrar med hjälp av fula ord och otrevlighet. Oj vad jag plötsligt tycker att Ryssland verkar vara ett trevligt land.

 2. karidola skriver:

  men hallå, sedan när klassas ”rasistiska hycklare” och ”röstlösa anorexiska princessa” som nämligen fula ord? det är ju ej mera än lite uråldrade skällsord kanske, va?
  undrar varför mina favoriter finländare inte lyckades ta sig till finalen, synd, deras låt var så ljuseldig! den kommer dock förevigt stanna i min mp3spelare i raden med Sarek och Urban Trad.

  • Jenny skriver:

   ”Ful” är inte ett klassificeringsbegrepp överhuvudtaget, utan en subjektiv uppfattning. Orden är fula om jag uppfattar dem så, på samma sätt som den finska låten är ”ljuseldig” om du uppfattar den så. Jag gillade för övrigt den också, och tycker att det var synd att de åkte ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: